Зарядни станции за електромобили | Megatok

Какви кабели да прекараме за зарядната станция?

На този въпрос може да се отговори сравнително лесно. Това което трябва да се знае е:

  1. Ще бъде ли 3 фазна заряднатастанция?

В случай, че е предвидена 3 фазна зарядна или има потенциална възможност да стане такава, то се препоръчва 5 проводен кабел. Ако със сигурност няма да има таква зарядна, е достътъчно 3 проводен. Имайте предвид, че цената за допълните 2 жила не е чак толкова голяма инвестиция, но някой ден може да се окаже, че е било правилно решение да се заложи резерв с още 2 жила.

  1. Какво е разстоянието от ГРТ до зарядната станция?

Без значение дали се залага 3 или 5 проводна инсталация, ако разстоянието е под 30 метра, 6 мм2 на проводник е напълно достатъчно сечение. Ако разстоянието Ви е почти или над 30 метра, е препоръчително да се заложи 10 мм2, особенно ако говорим за монофазно, защото е сигурно, че ще работи винаги на 32А. При 3 фазно захранване, в масовия случай, зареждането работи на 16А, но все пак препоръчваме като запас да се оразмерява като за 32А.  В случай, че подминавате 50-60 метра, не е задължително, но не е лошо да се помисли за 16мм2 сечение. Има калкулатори в интернет, с които може да се пресметнат нужните сечения спрямо дължината на трасето, мощността и толеранса на пад на напрежение.

 

  1. Какъв тип кабел да използваме?

Винаги сме препоръчвали да се използват многожилни кабели. Те са доста по надеждни отноносно дефектиране по време на монтаж, поради това, че са много по-податливи на огъване, спрямо едножилните, които трябва да се избягват сгъване в една точка.

Въпреки всичко казано до тук, все пак трябва да се има в предвид, че всеки обект си има своите особенности и е добре да се взема рашение след оглед от специалист. Винаги може да ни потърсите за консултация на посочените контакти.

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ

Call Now Button