Зарядни станции за автомобили | Megatok

Какво е фотоволтаична съвместимост?

Ако имате фотоволтаична инсталация, т.нар. соларни панели и зареждате Вашия електрически автомобил или друг вид ЕПС (Електрическо превозно средство), със сигурност бихте искали да използвате оптимално слънчевата енергия. За съжаление, конвенционалните зарядни станции не предлагат тази възможност. Когато има облак, фотоволтаичната система значително намялава мощността си и така, голяма част от мощността идва от мрежата. В един момент, електромобила е вече зареден, ползвайки голяма част от консумирания ток от мрежата, а деня може да предложи още много слънце и енергия, които няма къде смислено да оползотворите. Често сме чували “засилвам климатиците и отварям прозорците”, но това с нищо не оптимизира работата на соларната система.

Фотоволтаичната (или още соларна) съвместимост предлага възможност, зарядната станция да работи и подава мощност към електромобила оптимизирайки произведената от инвертора на фотоволтаците енергия. При този случай който разгледахме, ако имаме моменти на заоблачаване и спад на произведената от фотоволтаиците мощност, то зарядната станция ще узнае това и ще намали подаваната мощност към електромобила, с цел недопускане на консумация от мрежата. Когато мощността добивана от фотоволтаиците се увеличи и имаме свободна мощност, то зарядната станция съответно също ще повиши подаваната мощност. По този начин, винаги можем да имаме оптимизирано зареждане със соларна енергия.

Ако имаме момент, в който искаме да зареждаме електромобила с максимална мощност без значение дали има или няма слънце и дали ще ползваме мрежата, то винаги може да се променят настройките и да си изибраме режим на зареждане от моблилното приложение.

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ

Call Now Button