Зарядни станции за автомобили | Megatok

Какво представляват Бързите зарядни? Може ли да ми монтирате такава?

Разбира се, че можем, но…
Инвестицията в такъв вид зарядна станция представлява значителен финансов ангажимент. Затова изборът на подходяща станция е изключително важен. Поради тази причина в настоящата секция не предоставяме информация за цени. Ако проявявате интерес към покупка, монтаж или поддръжка на такъв тип зарядна станция, моля, не се колебайте да се свържете с нас, по удобен за вас начин. Гарантираме, че ще получите своевременен отговор. Ние сме готови да ви предоставим консултация относно всички детайли, свързани с избора на зарядна станция, и да ви изготвим персонализирана оферта.
DC зарядните станции, често наричани бързи зарядни, са устройства, които работят с високи токове и напрежение, обикновено до 250A (ампера) и дори повече и до 1000V. Те са значително по-сложни в сравнение с обичайните AC (променливотокови) станции, което обяснява тяхната по-висока цена. Захранват се от електропреносната мрежа с 3-фазен ток 400V AC и преобразуват този ток в DC (постоянен ток), както подсказва и тяхното име.
В отличие от стандартния процес на зареждане с AC, където зарядът се контролира от вградения в превозното средство заряден модул (OBC), DC бързите зарядни станции пряко доставят постоянен ток към батерията на електромобила или друго електрическо превозно средство (ЕПС), ускорявайки значително процеса на зареждане.
Процесът на зареждане включва постоянна комуникация между електромобила и зарядната станция относно необходимото напрежение и мощност, като това зависи от няколко фактора, но основните проектаната максимална мощност на зареждане на електромобила, заряд на батерията (SoC %) и температура на батерията. Най-честата причина за по-ниска мощност на зареждане е ниската температура на батериите и то предимно, когато батерията е по-студена от желаното.
Мощностите на бързите станции (DC) варират, като най-често срещаните са между 50 и 240 kW. Съществуват също така модели с мощност над 300 kW, на които често казват Ултра бързи зарядни станции, на английски се срещат като “Rapid chargers” или понякога и казват “хиперчарджъри” (въпреки, че това е всъщност търговска марка). Едно от основните неща което ги отличава и заслужено йм придава представката “ултра” е принудителното водно охлаждане в кабела и зарядния накрайник. За него, повече може да прочетете тук. Има и по-компактни решения с мощност до 40 kW, предназначени за стенен монтаж, но са по-рядко срещани.

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ

Call Now Button