Зарядни станции за автомобили | Megatok

Какъв е проблемът с 11 kW трифазните зарядни?

Упътване за избор: Всички зарядни станции, предлагани от нас, са сертифицирани и съвместими със стандарта “IEC 62196 Type 2”, който някои наричат “Mennekes”. Когато отворите капака за зареждане и откриете (img1) или (img2), можете да бъдете сигурни, че всяка една от нашите станции ще бъде съвместима с вашия автомобил. Съществуват още три стандарта, но те са за автомобили, произведени за страни извън ЕС; тези не ще обсъждаме.

Като въведение, трябва да посочим, че говорим за МАКСИМАЛНА мощност. Всички станции (или поне тези, предлагани от нас) могат да зареждат и с по-ниска от заводската мощност. Когато изберете по-мощна станция, в почти всички случаи това е предимство. Никога не се подвеждайте от мисълта, че по-мощната станция харчи повече ток или е по-неефективна. Дори е обратното: проводниците с по-голямо сечение имат по-ниско съпротивление и отделят по-малко загуби под формата на топлина; силовите компоненти в станцията са оразмерени за по-високи мощности, което намалява възможността за дефекти и т.н.

При избора на зарядна станция най-важно е да знаете дали имате трифазно захранване. Ако не разполагате с такова и нямате намерение или възможност да го осигурите, тогава ви е нужна монофазна станция (ф1), която има само една мощност – 7.4 kW, с изключение на мобилните 16А зарядни, които са до 3.7 кВт. Въпреки това, това е доста ниска скорост на зареждане и определено скоро ще осъзнаете, че ви е недостатъчна, особено за автомобили с по-големи батерии.

Ако имате достъп до трифазна електрозахранваща инсталация, е силно препоръчително да изберете трифазна зарядна станция, въпреки по-високата цена. Изборът на трифазни зарядни станции е между 11 и 22 kW. Препоръчваме директно да се монтира станция от 22 kW, дори ако самата кола разполага с OBC (On Board Charger) от 11 kW.

Какъв е проблемът с 11 kW трифазните зарядни?

Монофазните зарядни станции имат максимална мощност 7,4 kW или макс. 32 А. Трифазните зарядни станции със 22 kW също имат максимум 32 А на всяка фаза. Ако монтирате такава станция, но разполагате само с монофазно захранване, това не представлява проблем, тъй като захранването ще тече само през една фаза и ще бъде максимум 32 А, което е приемливо. Въпросът е какво се случва, ако инсталирате зарядна станция с мощност 11 kW, която е трифазна. В този случай всяка фаза зарежда с до 16 А. Но при наличие на монофазен ток, максималното зареждане ще бъде 16 А, което се равнява на приблизително 3,7 kW.

Повечето автомобили поддържат възможността за двуканално зареждане, което позволява зареждане с до 7 kW на монофазно захранване. Въпреки това, често се срещат проблеми с твърде бавното зареждане преди клиентите да се обърнат към нас за съвет. Ето защо препоръчваме изборът на зарядна станция да се извършва не в магазини за битова техника или дори в хранителни магазини, а след консултация със специалисти по въпроса.

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ

Call Now Button